Pages - Menu

Saturday, 21 November 2015

Muhammad's ikhtifal

Last weekend was ihtifal day at Muhammad's Nursery. I think I just have to blog this as a memory to myself/ Friday was report day. I arrived at the nursery around 5ish, Muhammad was at home. Hubbyhad sent him back as my MIL was at home to look after Yusuf.

Honestly, I am not putting any expectation, not to downgrade my son but I dont want to put any pressure to myself let alone to Muhammad. For me and Afif, Muhammad is still young, I try my best not to go with the flow being a kiasu mom, strereotype parents. Moreover, Muhammad is just in nursery for less than 6 month. Despite so happy with his development (selawat/zikir all the time even when we were shopping -____-), again I dont want to put any pressure to me and Muhammad. 

So it's true when people say, low expectation is the key to happiness. I took it as a pleasant surprise when teacher said Muhammad is doing really well at school. My jaw dropped when the teacher mentioned Muhamma is the BEST STUDENT for his class. He got 3 papers full marks and 1 paper 89%.  The teachers added, the best student not only evaluated based on papers alone, it was also  based on akhlak in the class, in short overall performance. Alhamdulillah alhamdulillah. All praises and thanks be to Allah. 

On ihtifal day, Muhammad looked so happy with his best friends, Muazz and Muizz, the twin. I was cry a bucket (of course as a ratu air mata lol). My son is grown up. Now, where's the time fly?




Monday, 25 May 2015

Dont cry ummi..you are strong!

Life has been so tiring over the past few months after we arrived in Malaysia. Even more since last two weeks for house hunting and such. Last week in between viewing the house to rent Muhammad said "Ummi, let's just go back to Glasgow, we have house there, remember the tall one at 2 Taylor Place.." , he added "I miss everyone". Sometimes, after solat when I asked him to recite doa, dengan kusyuk he will recite "O Allah please give us surga, please give ummi and babah job, please give us house, and please give me school and thank you Allah for everything". Ummi would just cry cry cry 😭😭😭. And he would pat my back and say "Dont cry Ummi, you are strong!" 


Alhamdulillah a'la kulli hal.

Tuesday, 23 September 2014

Cat and dog

Semalam tengok cerita pasal kucing

Babah: Do you want a cat? I can buy you a cat
Muhd: yea....no. I dont want a cat. I want a dog 😐😳😳.
Babah: But cat is nice.
Muhd: No.. Cat is not nice, cat hurt people, dog is nice to play with.

Alamak..kontroversi statement ni kalau di Malaysia ni


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, 26 June 2014

Muhammad dan monster

Dialog

Ummi: Monster takde kan?
Muhammad: Akkdde (takde)
Ummi: Ada siapa?
Muhammad: Allah!!

Sebabb Muhammad kalau dok main sorang sorang, mesti tunjuk tunjuk kat dinding kat tingkap.. Ummi see.. Monster monster 😱😱😱.

Bukan mudah nak menanam konsep tauhidik dalam diri anak kecil. Moga Allah beri petunjuk ameen.

YouTube Video

- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, 21 June 2014

Nursery baru Muhammad

Alhamdulillah, dah genap sebulan Muhammad memula kan sesi nursery di tempat baru. Pada awalnya, agak mencabar juga nak dapatkan tempat, cukup sekadar saya nyatakan kes terpencil racist 'halus'. Moga Allah ampunkan dosa saya jika itu adalah andaian yang semakin di api apikan oleh syaitan.

Rezeki Muhammad telah tertulis di situ, biarpun ada pihak yang kurang senang, cuba untuk tidak memberi peluang. Adakala kurang sabar juga bila mendengar cerita cerita yang tidak masuk akal yang diada adakan. Walau saya boleh berlapang dada dengan teguran membina dan boleh menerima adakala Muhammad bukanlah seorang yang duduk diam tegak sopan santun, tetapi kerana komen yang diberikan sangat kontra berbanding guru guru professional dari nursery lama. Setelah beberapa kali dan insiden berbeza, suami pun menyatakan perkara yang sama. Tetapi suami lebih bertegas menyatakan hak dan pendapat, berbanding saya yang agak kurang suka menimbulkan konflik.

Namun, setelah kurang lebih sebulan, keadaan berubah 360 darjah.

Sesampainya Muhammad akan dicium dipeluk oleh 'individu' tersebut. Begitu juga sebelum pulang. Kerap kali juga suami bercerita Muhammad dipuji puji oleh individu tersebut dan guru guru kerana sikapnya yang mudah memanjakan diri. Suatu hari mereka excited sebab Muhammad panggil mereka dengan panggilan darling! He just made my day katanya.

Alhamdulillah all went well. Mendengar kisah Muhammad dan pengurus di nursery baru mengingatkan saya salah satu ayat favorite dalam surah Fussilat Ayat 34.

وَلَا تَسْتَوِي الْحَسَنَةُ وَلَا السَّيِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذِي بَيْنَكَ وَبَيْنَهُ عَدَاوَةٌ كَأَنَّهُ وَلِيٌّ حَمِيمٌ.

Dan tidaklah sama (kesannya dan hukumnya) perbuatan yang baik dan perbuatan yang jahat. Tolaklah (kejahatan yang ditujukan kepadamu) dengan cara yang lebih baik; apabila engkau berlaku demikian maka orang yang menaruh rasa permusuhan terhadapmu, dengan serta merta akan menjadi seolah-olah seorang sahabat karib.

MasyaAllah ayat yang indah. Allah menyambung lagi dalam ayat seterusnya

Dan sifat yang terpuji ini tidak dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang-orang yang bersikap sabar, dan tidak juga dapat diterima dan diamalkan melainkan oleh orang yang mempunyai bahagian yang besar dari kebahagiaan dunia dan akhirat.

MasyaAllah.. Setiap hari Allah mendidik hati dan diri dengan suatu yang baru, walaupun melalui anak kecil.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, 15 June 2014

Bermusafir ke Holland dan Brussels - Spring 2014



Sudah lama menanam impian hendak melihat dengan mata sendiri, tulips ciptaan Allah yang maha kuasa di Amsterdam. Seingat saya, dari umur 15 tahun. Lamanya berangan! :D. Alhamdulillah, Allah kabulkan setelah hampir 15 tahun kemudiannya. Ke Amsterdam. Bermusafir. Mencari kebesaran Allah untuk memujinya.

Kami bermusafir selama 4 hari 3 malam, keluarga kecil kami bersama dua sahabat, tidak mengambil sebarang cuti kerana Isnin sudah sedia cuti bank holiday. Kami mengambil flight dari Edinburgh (sebab murah!). Perancangan teliti dibuat sebelum bercuti, kedai halal di mana, apakah pengangkutan yang praktikal, berapa tempat hendak pergi, dicelah celah kesibukan. Thanks to Anip yang banyak buat research. Kalau buat PhD tu memang excellent lah bab travel ni :p.

Sebab kedai halal susah nak jumpa, kami bawa siap siap dari Glasgow bahan mentah, daging dan kambing direbus dan ayam siap di separuh goring, ikan bilis, rempah sup, garam, sabun taharah, tupperware, Maggie, beras, garam. Saya siap siap masak nasi goreng dari rumah untuk makan malam, sebab hasil kajian dengan encik google, susah mencari kedai halal bila tiba di Amsterdam nanti.

Setelah selesai urusan sewa kereta di airport kami menuju ke apartment yang telah di book. (Ada a few website option untuk book apartment yang ok, pilih based on practicality in case nak naik public transport, safety, price, condusive/utilities, based on review as well. Boleh rujuk tripadvisor, wimdu, housetrip, airbnb). Alhamdulillahh.. Apartment yang kami sewa sangat sangat condusive, sangat accessible dari highway dan city, sangat kedai dengan market to buy groceries and free parking. Di sana kami menyewa kereta setelah menimbang kira banyak perkara terutamanya kewangan :p.



First day kami ke Brussels, walaupun Brussels bukanlah main agenda pun. Perjalanan Amsterdam – Brussels hanyalah 2 jam drive. Main attraction di Brussels berdekatan Antara satu sama lain. Antara yang berkesempatan kami lawati adalah Mini Europe, Atomium, Minneken Pis, Grand Palais.


Mini Europe adalah taman tema dimana main attraction di Europe dibina dalam skala kecil, 1:250 kalau tak silap, seolah olah tour Europe dalam satu hari 


Excited Muhammad nampak keretapi kecil live!


Di Brussels..

Basically, satu hari je dah cukup dah nak lawat semua main attraction kat Brussels. On that night, kami balik semula ke Amsterdam. Esoknya kami ke Taman Bunga Tulips Kaukenhoff. Taman ini di buka pada tarikh tarikh tertentu sahaja pada setiap tahun bila bunga tulip berkembang. Contohnya tahun ni dah tak bukak dah. Next year akan dibuka start March - Jun 2016. MasyaAllahh besarr tamannya. Mabuk bunga jadinya.









Beratur untuk churros and waffle. Berbeza dengan paris yang popular dengan pastries nya, di Holland and Brussels, lebih popular dengan waffle and churros. 


Berbekalkan nasi lemak, kami berkelah di tempat car park. Dan selesai sekali Jamak Qasar di situ.



Kita adalah ghuraba'

"Islam began as something strange, and it shall return to being something strange, so give glad tidings to the strangers."[Sahih Bukhari]


Petangnya kami ke Den Haag, pusat pentadbiran Holland. Nothing interesting di sini. Cuma building yang menarik. Sempat menjengah ke pusat bandar Amsterdam lewat petangnya. 


MasyaAllah lawa bandarnya. Dikelilingi 'dam' dan jambatan jambatan kecil, namun dicemari dengan penjualan souvenir, weed dan aksesori lucah. Katanya penjualan weed secara terbuka di sini adalah legal. Kami tidak berani berlama lama di bandar. Balik rumah masak nasi goreng sebab dah malas nak pusing mencari kedai halal. Namun katanya kedai halal sangat banyak di bandar Amsterdam. 

Esoknya kami ke Zan Shee Chan (one of point of interest di Holland) untuk melihat kincir angin. It's a very lovely place macam kampung kecil I can stay there forever :D 


Sebelum akhirnya ke bandar, ke arca I AMSTERDAM 


 All in all it was a good and well planned trip. Dapat release minda and spend quality time with my heroes. Dapat juga mengenal budaya setempat, membuka minda dan mengambil ibrah dalam setiap perjalanan/pengalaman tak kira besar atau kecil.



Thursday, 29 May 2014

Cukuplah ALLAH sebagai sandaran


 Terkesan dengan kisah arwah Ahmad Ammar, pemuda yang disebut sebut, pemuda yang cintakan syahid,  kematiannya, kematian  yang menghidupkan. Menghidupkan hati hati pemuda lain. Ammar tidak dikenali semasa hayatnya, namun setelah kembalinya menemui pencipta, seluruh bumi bagaikan bersedih. Saya mencari cari artikel, talk, dan berbagai sumber, ingin mengenali arwah Ammar. Saya temui talk oleh parents Ammar di youtube, penulisan ustaz Hasrizal yang kenal agak rapat dengan arwah. Saya salin setiap satunya, bagaimana ibu ayahnya mendidik Ammar, pengalaman mereka, formula mereka melahirkan Ahmad Ammar.

Hati terkesan. Amat terkesan.

Saya belajar sesuatu dari pembacaan dan pencarian. Tentang ikhlas. Mudah menyebut,tapi aplikasinya, L. Payah nak didik hati, cukuplah kalau hanya Allah yang tahu.

Kalau memasak, mesti Tanya suami sedap tak (setiap hari!) nak suami cakap sedap. Sedangkan cukuplah Allah tahu yang kita buat yang terbaik untuk keluarga setiap hari.

Kalau buat labwork, bila menulis report, bila habis meeting, hati mesti berbunga bunga bila supervisor puji cakap excellent! good work! You are very good! Tidak cukupkah hanya Allah yang tahu segala kerja keras.

Kalau buat labwork susah susah, ada kawan ambil kredit, hati rasa terkilan kalau supervisor tak recognize. Tidak cukupkah hanya Allah menilai semuanya. Tidak senang hatikah kalau hanya sekadar Allah tahu.

Kalau tidak bersalah, tapi dituduh bersalah, tidak cukupkah hanya Allah untuk tenangkan dan bahagiakan hati, tidak cukupkah perhatian Allah kepada kita L

Allah menyebut dalam Surah Al An’am, ayat 59:

One of my favorite ayat, amat indah masyaAllah

Dan pada sisi Allah lah kunci kunci segala yang ghaib ada pada Nya; tidak ada yang mengetahui selain Dia. Dia mengetahui apa yang di daratan dan di lautan. Tidak ada sehelai daun pun yang gugur yang tidak diketahuiNya, tidak jatuh sebutir biji pun dalam kegelapan bumi dan tidak pula sesuatu yang basah atau yang kering, melainkan tertulis dalam kitabNya yang nyata