Pages - Menu

Friday, 29 July 2011

Resipi butter bread caramel

Assalamualaikum. Ni nak share satu resipi dessert butter bread caramel. Macam puding karamel biasa tapi letak roti. Tak muak sangat. Resipi karamel dari Alia, myresipi saya ubah tambah roti dan kurangkan gula kepada 3 sudu. Just nice manisnya.

Bahan bahan.
  • 4 keping roti disapu butter dan dibakar. Potong kecil kecil
  • 400ml susu segar/susu cair
  • 4 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila 
  • Kismis
  • [ KARaMEL ]
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air 

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Masukkan roti dan taburkan kismis atasnya. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais 





Voila! Inilah hasilnya. Ingat dapat makan sampai esoknya. Tengah malam bangun tengok hubby tengok tv sambil makan lagi :). Saya suka hati! :)

No comments:

Post a Comment