Pages - Menu

Saturday, 30 July 2011

Resipi kek pisang istimewa

Assalamualaikum.

Setelah excited memasak, hubby cadangkan kami beli mixer, sebab banyak dessert nak buat kene guna mixer. Cita cita besar nak buat cheesecake lah, red velvet lah. Kami pun bergegas jalan laju laju ke Forge Retailer kat situ ada Argos dan terus beli mixer branded tapi harga paling murah, 4 pound sahaja :). Berjimat cermat lah katakan. (Dalam hati bercita cita balik nanti nak beli mixer kenwood, murah. Hubby kata kat malaysia paling murah RM2k, kat sini dalam 1 k duit malaysia macam tulah. Kumpul duittt!

First time guna untuk buat kek pisang for SUMSA picnic in the park. SUMSA stands for Strathclyde University Muslims Students Association. Nanti kita cerita tentang sumsa ye. Kali ni nak share resipi kek yang kami bawa ke picnic tu. Picnic ni berkonsep pot luck, so dialu alukan bawak makanan tradisional. Dah la kali pertama buat..bukan kek pisang, kali pertama buat kek! Haha. Berdebar! Tapi alhamdulillah menjadi lah kek pisang. Tak jadi kek durian ke, atau kek hangus :). Mari tengok resipi, kot kot lain kali nak buat lagi. Resipi asal dari myesipi, dengan penambahan choc chip and walnut. 

Bahan bahan:
  • 2 biji pisang
  • 140g butter
  • 120g gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2 sudu besar fresh cream
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 200g tepung gandum
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • Choc chip
  • Walnut

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
  2. Asingkan putih dan kuning telur
  3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
  4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
  6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
  7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati. Masukkan choc chip dan walnut yang dah dibakar dan dikeringkan. Kacau sekejap je.
  8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 degree selama 35-40 minit 





Ada minah arab datang tanya siapa buat. Saya dengan excited cakap "I made it!" Dia pun datang dok tanya resipi. Saya pun terus terang cakap nasib baik dia tak sakit perut as this is the first time buat kan. Dia gelak je. :)


No comments:

Post a Comment