Assalamualaikum!
Kat sini nak share resipi opor yang saya cuba. Resipi versi Alexandra Parade adalah buat melalui pengubahsuaian mengikut bahan yang ada.
Kat sini nak share resipi opor yang saya cuba. Resipi versi Alexandra Parade adalah buat melalui pengubahsuaian mengikut bahan yang ada.
Opor daging ni resipi tradisional orang pekan, pahang. Mungkin the other part of Pahang pun tak pernah dengar tentang opor. Tapi kalau baca buku resipi tengku puan pahang tak silap ada share resipi ni. Kalau kat kampung, otai je teror memasak opor. Bahan mungkin senang, tapi senang jugak nak jadi tak sedap. Ingat lagi kenduri kak ngah, memasak sendiri, berbulan menumbuk kerisik, bulan kot, salah satu bahan utama dalam opor. Mak antara orang yang hebat memasak opor lah, siap buat rempah sendiri. Jadi, masa nak dtg sini hari tu, hubby ada cakap, antara rempah yang dibeli termasuklah rempah opor. Saya? berdebar. Kang jadi daging masak kicap..hehehe..So aritu kami training puasa, hubby cakap terasa nak makan opor, oh semakin nebes, jadi saya pun tepon mak. Penatlah citer panjang, saya tepeklah resipi yang saya buat tu, kot kot ada sapa sapa nak cuba.
Bahan bahan. (untuk dua orang makan)
1/2 biji Bawang besar - dikisar
2 biji Bawang putih -dikisar
1/2 inci Halia - dikisar
5 tangkai Cili kering - dikisar (kat sini guna cili merah kisar instant. satu sudu)
5 tangkai Cili kering - dikisar (kat sini guna cili merah kisar instant. satu sudu)
Kayu manis, buah pelaga, cengkih, (dipanggil 4 beradik).
Satu sudu Rempah opor (jenama puteri sedap juge)
satu cawan Santan
satu sudu Kerisik
Gula perang. Kat malaysia guna gula kerek lagi sedap
1/4 kilo Daging lembu/kambing dipotong kasar kasar (baru sedap makan) :)
Cara memasak
Panas kuali, tumis bahan bahan 4 beradik hingga naik bau. Masuk bahan kisar. Tumis hingga wangi. Masukkan daging dan setengah cawan air. Biar kering. Masukkan rempah opor. Gaul gaul sampai sebati. Masuk santan sikit dulu. Biarkan sebati lagi, masukkan gula perang. Kemudian tambah santan. Kalau ada kerisik, masukkan kerisik. Biar masak lama atas dapur dengan api kecil. Lupa, sesuaikan rasa dengan garam. Opor ni tak berkuah sangat. Jenis kering.
Sebenarnya saya memasak ni ikut agak agak je sukatan. Jadi tak berapa pasti sangat timbangan. Tapi macam masak kari juga, takdelah rempah tu banyak sangat. Pandai pandailah..hehe. Boleh tak macam tu.
Satu sudu Rempah opor (jenama puteri sedap juge)
satu cawan Santan
satu sudu Kerisik
Gula perang. Kat malaysia guna gula kerek lagi sedap
1/4 kilo Daging lembu/kambing dipotong kasar kasar (baru sedap makan) :)
Cara memasak
Panas kuali, tumis bahan bahan 4 beradik hingga naik bau. Masuk bahan kisar. Tumis hingga wangi. Masukkan daging dan setengah cawan air. Biar kering. Masukkan rempah opor. Gaul gaul sampai sebati. Masuk santan sikit dulu. Biarkan sebati lagi, masukkan gula perang. Kemudian tambah santan. Kalau ada kerisik, masukkan kerisik. Biar masak lama atas dapur dengan api kecil. Lupa, sesuaikan rasa dengan garam. Opor ni tak berkuah sangat. Jenis kering.
Sebenarnya saya memasak ni ikut agak agak je sukatan. Jadi tak berapa pasti sangat timbangan. Tapi macam masak kari juga, takdelah rempah tu banyak sangat. Pandai pandailah..hehe. Boleh tak macam tu.
Inilah rupa akhir. kering.
No comments:
Post a Comment